Biroš hodnotil prezidentovo rozhodnutie ako klasické populistické

11.04.2003 Celý región

Ako klasické populistické hodnotil rozhodnutie prezidenta SR Rudolfa Schustera nepodpísať novelu zákona o zdravotnej starostlivosti poslanec Národnej rady (N...
Ako klasické populistické hodnotil rozhodnutie prezidenta SR Rudolfa Schustera nepodpísať novelu zákona o zdravotnej starostlivosti poslanec Národnej rady (NR) SR za Alianciu nového občana Peter Biroš. Na tlačovej konferencii v Prešove 27. marca poslanec ďalej povedal, že je to podobný krok prezidenta ako jeho vyjadrenie, aby vláda odškodnila klientov skrachovaných nebankových subjektov. \"Tým sa chce prezident priblížiť ľudu, \" doplnil.

Biroš predpokladá, že prezidentovo rozhodnutie oddiali celý proces reformy asi o šesť-osem týždňov, ale - ako dodal - \"nemusíme byť z toho smutní\". Pôvodne mala novela vstúpiť do platnosti od 1. apríla t. r.
Biroš, ktorý je aj riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana v Prešove, informoval, že v prešovskej FNsP si už pripravili spôsob vyberania poplatkov od pacientov. Ide o klasickú formu prostredníctvom príjmových dokladov, pričom pacienti by úhradu vykonali v prijímacej kancelárii. Príjem z týchto platieb však významne neovplyvní príjmy FNsP.
Biroš konštatoval, že v súčasnom období v porovnaní so situáciou spred roka poklesol počet hospitalizovaných ľudí asi o sedem percent. Pripísal to \"mediálnym šumom\" okolo zavedenia poplatkov.
Momentálny dlh FNsP je 250 miliónov Sk. Objem záväzkov činí 800 miliónov Sk, pohľadávky 550 miliónov Sk. Najviac asi 90 miliónov Sk dlhuje FNsP za dodávku plynu, najmenej za dodávky liekov a špeciálneho zdravotného materiálu. Medzi pohľadávkami FNsP vedú podlžnosti zdravotných poisťovní. Biroš uviedol, že v jarnom období sa uskutoční záverečná vlna prepúšťania asi 150 pracovníkov. \"V tejto nemocnici ďalej už niet kde šetriť, rezervy už nie sú výrazného charakteru, \" uzavrel. Od leta minulého roka opustilo FNsP sto pracovníkov. Na margo prevádzky FNsP uviedol, že je normálna, operuje sa v bežnom režime, FNsP netrpí nedostatkom zdravotného materiálu.
 

Vyberte región